“PADĖKITE” LRT ŽVAIGŽDĖMS INGRIDAI ŠIMONYTEI BEI RASAI TAPINIENEI

“PADĖKITE” LRT  ŽVAIGŽDĖMS INGRIDAI ŠIMONYTEI BEI RASAI TAPINIENEI

Kęstutis K.Urba

Vakar –  2019 06 19 šios abi damos postringavo apie šį bei tą[1] LRT “Dienos temoje”, kuri  taip ir liko pakankamai neaiški. Žinoma, I.Šimonytė blykstelėjo ir Mikės Pūkuotuko išmintimi, o R.Tapinienė ėmėsi net šauniojo Šveiko, tačiau vienas esminių dalykų – “mūsų pajamos” taip ir liko eilinės demagogijos pelkėje, beje, padiktuotoje pirmos fragmentuoto mąstymo, o antros – ekonominio išsilavinimo stokoje.

I.Šimonytė teigė:

“Bet yra vienas klausimas, į kurį niekas nemalonėja atsakyti: tai kiek galima tampyti į skirtingas puses tą pačią „kaldrytę“ – 31 proc. mokestinių pajamų santykio su bendruoju vidaus produktu, ir įsivaizduoti, kad galima ją taip betampant kažkaip visas šitas problemas išspręsti. Kaip esu sakiusi turbūt jau ir kampanijos metu, ir ne vieną kartą, kad mes visą diskusiją pradedame ne iš to galo. Mes pradedame diskusiją iš to, kaip norime būti geri visiems. Bet dar Mikė Pūkuotukas sakė, kad visų daug, o visko mažai. Tai vis dėlto pirmiausia reikėtų kalbėti apie tai, o kas yra galima su mūsų finansiniais ištekliais.“

Štai čia, paskutiniajame sakinyje ir yra visas šuo pakastas. Mūsų jai reiškia, tik valstybės, o ne ir kiekvieno piliečio asmeninius piniginius išteklius, kuriuos apsprendžia ne tik algos, pensijos, pašalpos, pagaliau, stipendijos dydis, bet ir jų santykis su būtiniausių prekių kainų parduotuvėse dydžiais. Man jau atsibodo kartoti, kad didžiųjų prekybos tinklų penkiamonopolio, prie kurio šliejasi ir „Lidl“ oligopolis šiais IT laikais kainodaroje elgiasi kaip tipiškas kartelis: kiek valdžia ar savininkai pamalonintų žmones didesnėmis pensijomis, algomis, tiek jie eilinį kartą užkelia kainas ir pasiima visą grietinėlę.  Ši aktualiausia ir aštriausia problema abiem pašnekovėms neegzistuoja, nes jos žino tik klasikinį – „kainas nustato rinka“, o nesąžininga prekyba, kuriai ES skiria ne patį menkiausią dėmesį ne viena byla prieš koncernus, nėra jų dėmesio centre.

Image result for šimonytė

I.Šimonytė atliko ir reveransą skęstančiam G.Kirkilo „laivui“: „O jeigu tie ištekliai per maži? Tai tuomet galbūt reikia kalbėti apie tai, kaip tuos išteklius padidinti. Kol kas girdėjau tiktai vieną pasiūlymą ta linkme. Berods, Socialdemokratų darbo partija pasiūlė vieną tarifą – gyventojų pajamų mokesčio skalėje įdėti dar kažkokį trečią.“ Oj, kaip negražu, nes nereikia apgaudinėti kitų, kadangi tarifus progresyvumo linkme ne taip jau senokai keisti siūlė ir G.Paluckas su R.Budbergyte, ir L.Kasčiūnas su Ž.Paviloniu.

Esmė glūdi tame, kad eilinį kartą ir S.Skvernelio valdžiai padidinus socialines išmokas, nesant, adekvačiai antikartelinei kainų politikai, (kuri turi eiti, pirmiausia, kad rastųsi konkuravimas už pirkėją kainų mažinimu, per lengvatas smulkiai ir vidutinei prekybai, o jos I.Šimonytė 15 metų „atidirbusiai“ Finansų ministerijoje mokesčių srityje nei kiek nerūpėjo), iš viso didesnio BVP perskirstymo pralobs tik tie patys prekybos tinklai.

Tenka konstatuoti liūdną išvadą, kad I.Šimonytė dėl savo siauro požiūrio ir negebėjimo suvokti ekonomiką kaip sistemą, kurioje figūruoja ne tik valstybės biudžetas, bet ir piliečių („mūsų pajamos“) atstovauja ne rinkėjus, o siaurą keleto prekybos tinklų savininkų interesą. Dėl šios priežasties, I.Šimonytės prie ne tik viešos finansų politikos negalima prileisti per šūvio atstumą.

Tegul ji skaito radijuje vakarais pasakas vaikams, mokina juos paprastų, elementarių gyvenimiškų tiesų, o ne eilinį kartą mulkina žmones, beje, už jų pačių – mokesčių mokėtojų pinigus. Bet tai jau pirmiausia pačios konservatorių bendruomenės problema. O R.Tapinienei teatleidžia Dievas, nes ji nežino ką ir su kuo kalba. Tiesiog per tuo suinteresuotus režisierių ir prodiuserį kilstelėjo keletą reitinginių taškų vienai svarbesnių politinio lauko figūrų. Bet nuo to Lietuvai tik blogiau.

 

 

[1] https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvoje/2/1071102/simonyte-nera-gerai-kai-istojes-i-partija-siandien-rytoj-nusprendzia-kandidatuoti-i-pirmininkus

Leave a comment