KREMLIAUS SAMBA BRAZILIJOS LIETUVAI

KREMLIAUS SAMBA BRAZILIJOS  LIETUVAI

Kęstutis K.Urba

Vilnius, 2018 m. rugsėjo 5d. Iš keleto dienų laiko perspektyvos Brazilijos muziejaus sudeginimas pirmiausiai vertintinas politinių jėgų lauko prasme –kam tai naudinga? Brazilija nuo 2009 m.  buvo sąjungos BRICS – Brazilija, Rusija, Indija, Kinija, Pietų Afrikos respublika nare, kurią į ten įtraukė prezidentas nuo darbo partijos Lula išbuvęs dvi kadencijas. Jį 2010 m. pakeitusi irgi bendrapartietė Rouseff pradėjo flirtą su Vašingtonu, tačiau 2016 m. po apkaltos pašalinta iš prezidentės pareigų. Jos postą užėmęs dabartinis prezidentas katalikas Temeris yra apkaltintas bendradarbiavimu su USA ambasada 2006 m., prieš jį nuolat rezgamos bylos, ir jo populiarumas šiuo metu yra labai žemas. Todėl Brazilijos muziejaus sudeginimas yra kartu ir didžiulis smūgis jo vyriausybei visuomenės akyse prieš pat 2018 m. spalį įvyksiančius prezidento, viceprezidento ir nacionalinio kongreso rinkimus. Tad motyvas kremliui turinčiam ilgas ilgas rankas įvykdyti diversiją yra aiškus.

Popiežius Jonas Paulius II

Kodėl gi buvo pasirinkta 9.3 data, akcentuota dar ir žinių reportažuose didžiuliu  numeriu ant gaisrinės automobilio –  193? Popiežius Jonas Paulius II Lietuvoje lankėsi 1993 m. Gi Brazilijos muziejų tik ką pažymėjusį 200 metines pastatė karalius Jonas VI. Pilnai pakankamas įvaizdžio atitikimas, galimai paskatinęs GRU-SVR-FSB-kgb tinklą sukurpti visą seriją globaliojo įvaizdžio diversijų, kurios eilinį kartą atrodytų kaip atsitiktinės nelaimės, stipriai pramušančios vakarų visuomenių emocijas:

25-oms Popiežiaus apsilankymo metinėms Lietuvoje ir tuometiniam  jo susitikimui su AM Brazausku, kurį rodė TV dabar – gaisras Brazilijoje pakraupinęs pasaulį. Popiežiaus Pranciškaus BERGoljo iš kaimyninės Argentinos vizitui į Lietuvą per Brazausko gimtadienį – tfu tfu tfu numatytas gaisras ir Lietuvos muziejuje. Viskas atrodys absoliučiai atsitiktina, nors ir labai kryptingai nukreipta į gyventojų pasąmonę jos tolesniam siaubinimui. Gal dar ir prieš LandsBERGius kas nors yra sukurpta, apart, stiprėjančių ideologinių išpuolių. Visa kita – sinchroniški padegimai Kauno rj. Sausėnų kaime, Tytuvėnų seniūnijoje, dviguba liepsna Užupio gatvėse bei Paežerių g-je ar užuojauta dėl Jono Juonio mirties Alytaus spaudoje yra tik fonas, kuriantis reikiamą kremliaus tarnyboms  kontekstą.  Pavojinga šiais laikais turėti kad ir simbolinę pavardę, nes ji ir gali būti masalu spec.tarnybų diversantams, siekiantiems kuo stipriau nelaimėmis žeisti visuomenės emocijas. Dėl šių priežasčių versija apie kremliaus slaptų tarnybų  diversijas Brazilijos-Lietuvos kryptyje labai tikėtina ir, šiaip jau, tirtina ne tik prokuratūrose. Bet niekas ir vėl netirs. Netgi jei norėtų. Bijos arba neleis. Bet padegėją Kauno rajone pas merą Valerijų Makūną turės ieškoti. Bet kad užsakovas tai nepasiekiamai toli toli…

Maskva, GRU būstinė, 2018 rugsėjo 5d. Rusijos karinės žvalgybos Pabaltijo skyriaus generolas Sokolovas peržvelgęs įvykių suvestines ir raportus susimąstė – nejaugi ir tą Brazilijos muziejų supleškino mūsiškiai? Ką reikėjo Lietuvoje – padegimus, avarijas, nužudymą injekcija  įvykdėme, bet negi tai buvo sinchronizuota su visame pasaulyje nuskambėjusiu gaisru Brazilijoje? To Urbos įžūli  analitika atrodo gan įtikinamai, bet gal nutylėti vadovų pasitarime, nes slaptoji 12-a GRU valdyba dar   pradės ieškoti „prokolų“ ir mūsų skyriuje. O jei Pietų Amerikos skyrių kas nors kitas informuos, kad Urba prisikasė ir iki gaisro muziejuje, bet mes būsime nutylėję – šaiba mūsų vartuose. Negerai, negerai… Labai tikėtina, kad Pietų Amerikos skyrius pasidarbavo Rio de Žaneire per mūsų draugus komunistus iš esmės prieš rinkimus ten, todėl teks su jais aptarti Urbos tekstą. Žinoma, jie nieko nesakys, iš akių ar veidų suprasiu, bet tegul jie priiminėja sprendimus, o atsakomybė atpuola nuo mūsų, kad nieko tokio neištiktų.

-Valia, erelius kviesk pas mane, -riktelėjo į mikrofoną susirūpinęs generolas.

Kai abu pulkininkai – operacijų planuotojas  ir psichologinio karo specialistas pravėrė kabineto duris, generolas numojęs ranka į raportavimą skubiai uždavė klausimą:

  • Kuo dar be savo kontržvalgybinių rašliavų užsiima Urba šiomis dienomis?
  • Psichologinio poveikio priemonė per KGB karininką Jurevičių rezultato nedavė: Urba dar labiau pasiuto, bet į Lietuvos ochranką oficialiai nesikreipė. Per mūsų kariuomenės išvedimo 25-metį subendravo su politikanais. Relaksuojasi sekdamas buvusio policijos generalinio komisaro Grigaravičiaus pavyzdžiu įlįsdamas į strateginius kompiuterinius žaidimus. Gal jau pramušėme emocijas, kad bėga nuo realybės į virtualią? – atsakė psichologas
  • Pramušėme nepramušėme, o tas „nuostabus protas“ vėl, ko gero kelia mums problemų strateginiame lygmenyje… Kaip su Ramanausko-Vanago irštvos Alytaus reikalais?
  • Politinė destabilizacija ir Alytaus savivaldos kompromitacija įvykdyta su kaupu. Po vicemerų skandalo prieš mėnesį, dabar jie vėl sugrąžinti, o žmonės pasipiktinę politikanais, kad vicemerai dar ir išeitinius tūkstančius  eurų su atostoginiais pasiėmė: jiems gavosi trigubai apmokamos atostogos. Ir jų dienraštis „Lietuvos rytas“ Alytaus kompromitaciją paleido ant visos Lietuvos, – atsakė operacijų planuotojas.

 

 

Leave a comment